Azonnali futárszolgálat – mit takar pontosan, mire számíthatunk?

Azonnali futárszolgálat Budapest - Redda

Azonnali futárszolgálatra akkor lehet szükség, ha extra sürgős küldeményről, pl. egy aláírandó fontos iratról, sürgős termékmintáról vagy egy extra sürgős üzleti ajándékról van szó. Mit jelent az azonnali vagy más néven expressz futár? Mit várhatunk és mire érdemes odafigyelnünk azonnali futárcég választásakor? Ezt járjuk most körül. 

Mire jó az azonnali futárszolgálat?

Ha fontos a sürgős kézbesítés (120 percen belül), a megbízhatóság. Ha házhoz szeretném kérni a futárt, mert nincs kedvem, vagy időm elmenni feladni a csomagom. Ha szükség van egyéb szolgáltatásra is, például ügyintézésre, várakozásra, rakodásra. Ha a csomag túlméretes, túlsúlyos, nem csomagolható, vagy sérülékeny. Ha emeletről kell felhozni, levinni nehezebb csomagot. Ha nem akarok szerződni egy állandó futárszolgálat partnerrel, de most kell egy azonnali futár.

Tehát számos praktikus és kényelmi funkciót ellát az azonnali futárszolgálat, amiket a 24H futárszolgálatok nem. Ráadásul ha nem nagy a távolság még árban is versenyképes lehet az azonnali futárszolgálat – más néven expressz futárszolgálat – ajánlata a 24 órás (24H) futárcégek ajánlataival! 

Mit jelent az azonnali futárszolgálat?

Az azonnali futár szállítások kritériuma általánosságban a 10-60 percen belüli küldemény felvétel és a legfeljebb 120 percen belüli kézbesítés Budapesten belül. Az agglomerációban, a főváros környékén ez természetesen ennél több is lehet (függően a kézbesítési cím környezetének forgalmi- és közlekedési viszonyaitól).

Elsőre nem tűnik kevésnek ez az idő, de a gyakorlatban korántsem könnyű mindezt kivitelezni. Ennek oka, hogy az azonnali futár szolgáltatást kínáló cégnek a különböző sürgős megrendeléseket össze kell tudni szerveznie, az aktuális futár rendeléseket megfelelően kell optimalizálni, hogy az azonnali csomagszállítási határidők minden megrendelő felé tarthatóak legyenek. Ez pedig sok futárt és profi diszpécsereket kíván, ami nagyon ritka a jelenlegi azonnali futárszolgálati piacon.

Az azonnali futárszolgálat garantálja a vállalt csomagfelvételi és csomagkézbesítési időt?

Elméletben igen, a gyakorlatban ritkán. Nagyon nehéz valós idejű forgalmi adatok alapján tűpontosan megszervezni az azonnali futáros kézbesítéseket és a határidőket percre pontosan betartani, főleg a budapesti, sokszor forgalmi torlódásoktól és forgalmi lezárásoktól terhelt, kaotikus közlekedési viszonyok között. Ráadásul az azonnali futáros szállítási megrendelésekre nem lehet teljesen előre felkészülni. Ezek szezonálisan és az adott napon belül is eltérő hullámokban érkeznek be, a rendelkezésre álló futárok száma pedig egy fix adottság. Így átmeneti túlterhelés időnként egészen biztosan kialakul, nem mindig lehetséges percre pontosan betartani a vállalásokat.

Egy korrekt azonnali futárszolgálat már az azonnali futár megrendelésekor jelzi, hogy most többet kell várni a futárra vagy tudja tartani – a Redda esetében ígért – minimum 10, maximum 60 percen belüli csomagfelvételt és a 120 percen belüli csomag célba érkezési időt. Az Ügyfél így érdemi információval rendelkezik, el tudja dönteni kéri-e a futárt hosszabb kiállási, vagy szállítási határidővel is, vagy sem.

Sajnos jelenleg jellemző az azonnali futárszolgálati piacon, hogy a kisebb futárcégek nem akarnak alulmaradni az „ígérgetési versenyben”, ezért eleve irreálisan rövid csomagfelvételi és kézbesítési határidőket ígérnek, azonban ezt betartani érdemben nem tudják, mert egyszerűen nem rendelkeznek akkora futárbázissal, hogy ez kivitelezhető legyen. Az ilyen kisebb cégeknél így a szállítási határidők széles sávban szóródnak az előzetes ígérethez képest. Ez az „üzletpolitika” igen káros az azonnali futárszolgálati piac egészére és más, korrekt szereplőire nézve is. 

A profi azonnali futárszolgálatokat az különbözteti meg a kisebb futárcégektől, hogy legalább 90%-ban tudják tartani a vállalási időket. 

Azonnali futárt tudok rendelni vidékre is vagy csak Budapestre?

Jellemzően Budapesten és környékén van igény úgynevezett napon belüli kézbesítésekre (azonnali futárszolgálat vagy más néven expressz futárszolgálat). Ez a terület teljes mértékben lefedett, de a legtöbb fővárosi futárcég országosan is vállal aznapi futár szállítást, kilométer alapú díjazás mellett. Ekkor is ugyanaz a futár szállítja ki a csomagot, aki felveszi, tehát egyfajta „taxi” ez a sürgős csomagok számára.

 

Futárrendelésért hívjon minket h-p 8-18 óra között (szombati munkanapokon 8-13 óra között) a +36 1 218 08 88-as számon vagy küldje el igényét egyszerű űrlapunkkal!

 

Hogyan érdemes azonnali futárszolgálatot választani?

A válasz sajnos az, hogy a szolgáltatás minőségét előre nem látjuk. Az azonnali futárszolgálatok hirdetései és a weboldalaikon elhelyezett ígéretei gyakran félrevezetőek, szinte mindenki a leggyorsabb futáros  szállítást ígéri, miközben a többség ezt egyszerűen nem tudja biztosítani (a kis futár- és diszpécser létszám miatt). 

A weboldal minősége  – igényes megjelenés, az ígéretek hitelessége, a nyújtott információk teljessége, a meglévő ügyfél referenciák, ügyfél értékelések és a cég életkora, jó hírneve, futár létszáma segíthetnek annak eldöntésében, hogy egy megbízható azonnali futárszolgálatról van-e szó. 

Ma már ingyenesen utána lehet nézni az érintett azonnali futárszolgálat éves árbevételének is az interneten, ez is jó támpontot adhat a cég valós méretére vonatkozóan, főként akkor, ha a cégünk gyakran küld sürgős küldeményeket és rendszeresen szükségünk van azonnali futárra, így fontos, hogy – munkaidőben – bármely pillanatban  a rendelkezésünkre álljanak. Minél kisebb az érintett futárcég árbevétele, annál kevesebb a futár akivel dolgozhatnak és várhatóan annál kevesebb az esélye annak, hogy tartani tudják a vállalt csomagfelvételi és csomag célbaérkezési vállalásaikat.

Be kell-e csomagolnom az azonnali futáros szállításhoz a küldeményt?

A sürgős küldemények azonnali futáros vagy aznapi futáros szállításának nagy előnye a 24H szolgáltatókhoz képest, hogy a csomagot nem kell „postai feladásra” előkészíteni. A kézbesítendő küldemény átadható  bármilyen csomagolásban, legyen az egy doboz, boríték, zacskó, vagy akár csak maga a küldemény is csupaszon, ha az nem sérülékeny áru. Nincs szükség kitöltő anyagra, vagy egyéb biztonsági csomagolásra. Ennek oka az, hogy az expressz futár kolléga a szállítás során végig magánál tartja a küldeményt, így az nem megy át futószalagokon, depókon, több  kézen. Így alig van esélye arra, hogy megsérüljön, valamint a bizalmas iratok egyetlen futár folyamatos felügyelete alatt jutnak el a címzetthez.

Az azonnali futárszolgálatnál biztosítva van a csomagom sérülés esetére?

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság határozza meg a kötelező biztosítás mértékét. Ez a postatörvényhez igazodik és a fuvar díjához van kötve, nem a csomag értékéhez. A komolyabb futárszolgálatok ezért nagyobb összegű szállítmánybiztosítással is rendelkeznek. A csomagbiztosításra vonatkozó információt érdemes az adott azonnali futárszolgálat weboldalán ellenőrizni. 

Mekkora csomag adható fel azonnali futáros kézbesítéssel?

Ebben jóval nagyobb az azonnali futárcégek rugalmassága, mint a 24H futárszolgálatoké. Utóbbiak jellemzően csak kisebb méretű, max. 40 kg-s csomagokat vesznek át. Az azonnali futárcégek flottától függően egyetlen borítéktól akár több raklap méretig vállalnak azonnali csomagszállítást. Az érintett azonnali futárszolgálat weboldalán érdemes ellenőrizni a csomag méret- és súlyhatárokra vonatkozó információkat. 

Kérhetek utánvétet azonnali futáros szállításnál?

Általában nem. Az azonnali futárcégek nem szolgálnak ki webáruházakat, az tipikusan a 24H futárszolgálatok fő szolgáltatási területe (pl. GLS, Expressz One, TNT). Így az esetükben igen ritka utánvétes csomagszállítási igényekre az azonnali futárcégek jellemzően nem fejlesztenek informatikai megoldást, mert egyszerűen nem éri meg (annyira nincsen rá az igény az azonnali szállítások esetében). Lehetnek kivételek persze, lehetnek egyedi megoldások, érdemes rákérdezni a kiszemelt azonnali futárszolgálatnál.

Az azonnali futár felhozza az emeletre is a csomagot és várakozik is ha kell, például ha olyan hamar ideér, hogy még nincsen kész előkészítve a csomag?

Az azonnali futár nagyobb eséllyel tud várakozni, pakolni, ügyet intézni, mint a 24H futárcégek futárjai. Ez az eltérő fuvarszervezésből adódik. Az oda-vissza szállítási igényekre (például fontos aláírandó irat elküldése a cégvezetőnek, majd visszaszállítása a cég központjába), pakolásra, ügyintézésre jellemzően csak az azonnali futárcégek tudnak megoldást nyújtani. 

Mikor ne kérjek azonnali futárt?

Ha nem sürgős a csomag és a szállítási távolság is nagy, jobb választás lehet egy 24H futárszolgálat megbízása (pl. GLS, Express One, TNT). Sok azonnali futárcég is kapcsolatban van 24H partnerrel, így akár ők is megszervezik az eseti távoli vidéki- vagy külföldi 24 órás csomagok szállítását. Így nem kell elhagynia az irodát, az Ön címén is átveszik és kezelik ezeket a 24H csomagokat is. 

 

Futárrendelésért hívjon minket h-p 8-18 óra között (szombati munkanapokon 8-13 óra között) a +36 1 218 08 88-as számon vagy küldje el igényét egyszerű űrlapunkkal!