Expressz futárszolgálat vagy 24h futárszolgálat? Mi a különbség?

expressz futárszolgálat vagy 24h futárszolgálat - Redda

Aki még nem vett korábban igénybe expressz futárszolgálatot vagy 24h futárszolgálatot bármilyen küldemény kézbesítéséhez, az bizonytalan lehet a millióféle elérhető futárszolgálat ajánlat tekintetében. Segítünk eligazodni az útvesztőben.

Mi a különbség az expressz futárszolgálat és a 24 órás futárszolgálat között?

Nagyjából annyira hasonlítanak egymásra, mint személyszállításnál a kényelmes taxi és a egy napi egyszer közlekedő távolsági busz. Előbbi bármikor, nagyon gyorsan és azonnal eljuttat minket a célpontunkra, vagyis rögtön elérhető, rugalmas és bárhová elvisz kompromisszumok nélkül, utóbbinál pedig sok a kötöttség, nekünk kell igazodnunk a kényelmetlen szolgáltatáshoz és nem fordítva, cserébe viszont jóval olcsóbb (mint ahogyan például a helyi tömegközlekedés is jóval olcsóbb a taxihoz képest). A 24 órás futárszolgálatot másik nevén másnapi csomagkézbesítésnek is nevezik. 

Hogyan dolgoznak a 24 órás futárszolgálatok?

A „3 betűs” 24h cégek, mint a GLS, DPD, MPL és társaik országos, gyakran nemzetközi hálózatokat működtetnek. Rendkívül költséghatékonyak, így főként webáruházak kiszolgálására és  úgynevezett ráérős csomagok nagy távolságokra való kézbesítésére ideálisak. Működésük alapja, hogy kis földrajzi területen sok küldeményt szednek össze és kézbesítenek minden nap a futárok. Ezért lehet egy-egy futárszolgálatos kiszállítás igen olcsó. Az olcsóság feltétele, hogy nem kérhetsz extra kényelmi szolgáltatásokat, a futár akkor ér hozzád, mikor az előre optimalizált szállítási kör alapján arra jár. Utána megy tovább, ha nem sikerül a csomagkézbesítés vagy a küldeményfelvétel, talán másnap újra meg fogja próbálni, de hiába hívod vissza fél óra múlva, akkor csupán annyit tud mondani, hogy másnap kézbesítik újra a csomagot (amit majd másnap reggel tudsz meg hogy melyik idősávban, ami ha épp nem alkalmas neked, akkor nem kapod meg a csomagodat). 

A 24h futár által összeszedett küldemények a depóba kerülnek, ahol területileg szortírozzák őket. Ezután teherautók, kamionok szállítják tovább a csomagokat megyénként több központba, majd ott kipakolás, futószalag és a másnapi fuvarokhoz történő csoportosítás várja őket. Sok kézen, több járművön mennek keresztül, mire célba érnek. Ezért is nagyobb a sérülés veszélye és nagyon fontos a küldeményt védő csomagolás. Gyakori a küldemények ütődése, rázkódása, főleg az érzékeny, sérülékeny csomagok vannak veszélyben. 

Az expressz futárszolgálat miben nyújt mást?

Az expressz futárcégek adott napon belül szállítanak, főleg Budapesten és az agglomerációban  aktívak. Ezt általában gyűjtőrendszerben végzik, tehát nem tudnak pontos felvételi, leadási időket mondani, de még aznap felveszik és leadják a csomagot. Csupán néhány nagyobb expressz futárcég képes rövid kiállási időkkel dolgozni és gyorsan le is adni a csomagokat (ennek feltétele a megfelelő futárlétszám és diszpécser kapacitás). 

Az expressz futárok kevesebb küldeményt szállítanak egyszerre, így rugalmasabb a szállítás. Több idejük van várakozni, rakodni, ügyintézni, parkolóhelyet keresni, oda-vissza szállítást is megoldani (pl. egy, a cégvezetőnek elküldött aláírandó, majd a cégközpontba visszaszállítandó fontos dokumentum esetében). A futár biztosan elvégzi az ajtóig történő kézbesítést, míg a 24h cégeknél ez gyakran ütközik az erős időnyomás miatt akadályokba. 

Mivel az expressz futárszolgálatok futáronként jóval kevesebb küldeményt kezelnek naponta, mint a 24h futárcégek és általában nagyobb utakat is tesznek meg egy-egy kézbesítés miatt, a szolgáltatás díja is általában magasabb. Cserébe rugalmasság, gyorsaság, kiemelt ügyfélközpontúság, extra küldemény biztonság és egyéb kényelmi szolgáltatások- pl. várakozás, pakolás, ügyintézések, mint például egy webshopban vásárolt termék visszavitele és leadása az Alza.hu ügyfélszolgálatán – jellemzik őket. 

Melyik futárszolgálatot érdemes választanom?

Az attól függ, hogy éppen mi a fontos a számodra a sürgős küldeményed szempontjából.

Ha nagyobb távolságra küldenél csomagot, ami ráadásul nem is sürgős, akkor érdemes 24h futárszolgálatot választanod (pl. GLS, DPD, MPL). 

A vidékről vidékre történő csomagküldés esetén az expressz futárszolgálatok meglehetősen drágák, lévén a futár csak a te küldeményedet szállítja, km alapú díjért. A várható költségek is hasonlóak a taxiéhoz, az üzemanyag, a futár óradíja, adója, mind-mind csak a te csomagodhoz tartozik. Így lehet egy fuvar díja több tízezer forint egy vidék-vidék csomagszállításra, míg ugyanezt a 24h futárcég megoldja pár ezer forintból. 

Viszont ha még ma oda kell érnie a csomagodnak, erre csak az expressz futárszolgálat nyújt  megoldást. A 24h futárszolgálat egyszerűen nem tud ilyen igényeket kezelni a nagyszámú csomag és az alap működési modellje miatt. Ha a küldeményed törékeny, vagy túlméretes, netán sok pakolást, rakodást, várakozást igényel, akkor szintén csak azonnali futárszolgálat jöhet szóba. 

Ráadásul a 24h futárcégek alapvetően csak a velük leszerződött üzleti partnerekhez állnak ki házhoz csomagot átvenni, így ha egy darab csomagot szeretnél feladni és nem állsz velük szerződésben még, akkor bizony neked kell elbandukolnod a küldemény leadási pontra (csomagpontra). Be is kell csomagolnod a küldeményt és  küldemény feladásához kapcsolódó  papírmunkát sem végzi el más helyetted. Az expressz futárszolgálat viszont bármely címre elmegy a csomagért, általában sem papírmunkára, sem speciális csomagolásra nincs szükség.

 

Futárrendelésért hívjon minket h-p 8-18 óra között (szombati munkanapokon 8-13 óra között) a +36 1 218 08 88-as számon vagy küldje el igényét egyszerű űrlapunkkal!

 

Miért nincsen vidéken expressz futárszolgálat (más néven azonnali futárszolgálat)?

Mert vidéken lényegesen kisebbek a földrajzi távolságok (adott településen belül). Ilyen egyszerű. Ráadásul sokkal kevesebb az ott működő cég és az ember is, akik egymás között csomagokat küldenének. Míg egy nagyobb vidéki városban is 15 perc alatt célba juthatsz szinte bárhová, ez Budapesten és környékén órákat is igénybe vehet (emiatt nem is kerekednek fel általában az irodai alkalmazottak, hogy maguk kézbesítsenek egy sürgős üzleti csomagot, mivel egy fél munkanapjuk elmenne vele, ami más, fontosabb feladatoktól venné el az időt). Vidéken viszont a többség maga oldja meg az amúgy is ritkábban felmerülő napon belüli szállításokat és nincs igénye expressz, vagy más néven azonnali futárszolgálatra. 

Ezzel szemben Budapesten pörög az üzleti élet, nagyon sok a cég, akiknek napi szinten akár 20-30 csomagot is gyorsan kell kézbesíteni. Egyszerűen nincs értelme saját futárt alkalmaznia az adott cégnek, annak minden járulékos költségével együtt, nem éri meg anyagilag az egy-egy sürgős üzleti csomag szállítása miatt más feladatokból több órára kivenni az alkalmazottakat. Gazdaságos és praktikus választás külsős expressz futárokkal végeztetni ezeket a csomagszállításokat.

Hogy rendelhetek expressz futárt?

Az expressz futárcégek általában telefonon vagy emailben várják a megrendelést. Előbbi azért szerencsésebb, mert minden nyitott kérdést (pl. hogy mennyibe kerül pontosan a szállítás, mennyi időn belül tudják felvenni és célba juttatni a sürgős csomagot) gyorsan tisztázni lehet. A napon belüli igényeknél fontos tisztázni a szükséges járműtípust (kerékpáros futár, motoros futár, személyautós futár vagy kisteherautó szükséges, amely befolyásolja a futárdíjat), a címeket (csomagfelvételi és csomagkézbesítési cím) és kontakt személyeket, az árat, a felvételi és leadási határidőt, valamint a fizetés módját. Néhány perc alatt rögzítésre kerülhet a megrendelés és a futár akár 15 percen belül is meg is érkezhet a csomagért!

Az expressz futárnak azonnal kell fizetnem?

Szerződött partnereknek a legtöbb expressz futárszolgálat havonta egyszer állít ki átutalásos számlát. Így egész hónapban meghitelezi a szállítások díját, nincsen semmi teendőd, csak megrendeled a szükséges futárt. 

Az alkalmi megrendelők készpénzben, vagy hitelkártyával fizethetnek a legtöbb esetben. De sok futárcégnél akár havi egy futár rendelés is fizethető gyűjtőszámla alapján, havi számlázás mellett. Ezért akkor is érdemes lehet szerződést kötni, ha csak ritkán van szükségünk futárra, a kényelmesebb, havi utólagos elszámolás miatt. A Redda-Motornál például nincs havi fix díj, vagy egyéb rejtett költség. Ha kértél futárt a hónapban, érkezik majd a számla, ha nincs rendelésed, akkor az adott hónapban számlát sem fogsz kapni. Ennyire egyszerű.

 

Futárrendelésért hívjon minket h-p 8-18 óra között (szombati munkanapokon 8-13 óra között) a +36 1 218 08 88-as számon vagy küldje el igényét egyszerű űrlapunkkal!